Hvordan bli kvitt skjeggkre: Effektive tips og metoder

Alt du trenger å vite for å bli kvitt skjeggkre raskt og effektivt


Hva er skjeggkre?

Skjeggkre (Ctenolepisma longicaudatum) er en type insekt som tilhører gruppen sølvkre. De er kjent for sine lange antenner og haletråder, samt en kropp dekket av skjell som gir dem et sølvgrått utseende. Skjeggkre trives i fuktige og mørke områder som kjellere, bad og kjøkken. Selv om de ikke utgjør noen direkte helsefare, kan de være svært plagsomme og skape ubehag i hjemmet.

Hvorfor har du skjeggkre i huset?

Skjeggkre tiltrekkes av fuktige og varme miljøer. Årsakene til at de kommer inn i hjemmet kan variere, men noen vanlige faktorer inkluderer:

 • Høy fuktighet: Dårlig ventilasjon og fuktige områder tiltrekker skjeggkre.
 • Matkilder: Skjeggkre spiser stivelse og cellulose, som finnes i papir, tapet og enkelte tekstiler.
 • Skjuleplasser: De foretrekker mørke og uforstyrrede områder hvor de kan gjemme seg og formere seg.

Forebyggende tiltak mot skjeggkre

For å forebygge infestasjon av skjeggkre, kan du følge disse tiltakene:

 • Redusere fuktighet: Bruk avfukter i kjellere og sørg for godt ventilerte bad og kjøkken.
 • Fjern matkilder: Oppbevar matvarer i tette beholdere og hold kjøkkenet rent.
 • Tett sprekker og hull: Forsegle sprekker i vegger og gulv hvor skjeggkre kan gjemme seg.

Effektive metoder for å bekjempe skjeggkre

Når du først har fått skjeggkre i huset, er det flere metoder du kan bruke for å bli kvitt dem:

 • Kjemiske midler: Insektmidler som inneholder pyretrin eller deltametrin er effektive mot skjeggkre. Sørg for å følge bruksanvisningen nøye.
 • Feller: Limfeller kan plasseres i områder hvor skjeggkre ofte blir observert. Dette kan hjelpe med å redusere antallet.
 • Profesjonell hjelp: Hvis infestasjonen er alvorlig, kan det være nødvendig å kontakte et profesjonelt skadedyrkontrollfirma for å få bukt med problemet.

Naturlige måter å bekjempe skjeggkre på

For de som foretrekker naturlige metoder, finnes det også flere alternativer:

 • Eteriske oljer: Oljer som lavendel, sitrongress og peppermynte kan virke avskrekkende på skjeggkre.
 • Diatoméjord: Dette er et naturlig pulver som kan drysses i sprekker oglangs gulvlister. Det er ufarlig for mennesker og kjæledyr, men dødelig for insekter.

Skjeggkre-feller

Bruk av feller kan være en effektiv metode for å kontrollere og redusere antallet skjeggkre i hjemmet ditt. Her er noen typer feller du kan vurdere:

 • Limfeller: Disse feller består av en klebrig overflate som fanger skjeggkre når de kryper over den. Plasser limfellene i områder hvor du ofte ser skjeggkre, for eksempel under vasken, bak kjøleskapet og i kjellere. Sjekk fellene regelmessig og erstatt dem når de er fulle.
 • Lokkemiddelbaserte feller: Noen feller bruker lokkemidler som tiltrekker skjeggkre. Disse fellene kombinerer ofte lokkemidler med en klebrig overflate for å fange insektene effektivt.
 • Gjør det selv-feller: Du kan også lage dine egne feller ved å bruke en glasskrukke med tape på utsiden. Legg en liten mengde sukker eller stivelse i bunnen av krukken. Skjeggkre vil klatre opp tapen og falle ned i krukken, men vil ha vanskelig for å komme seg ut igjen.

Vedvarende problemer med skjeggkre

Hvis du opplever vedvarende problemer med skjeggkre, kan det være nødvendig å gjøre en grundigere inspeksjon av hjemmet ditt. Dette kan inkludere:

 • Profesjonell inspeksjon: Få en skadedyrkontrollekspert til å inspisere hjemmet ditt for å identifisere alle mulige skjulesteder og årsaker til fukt.
 • Renovering: I noen tilfeller kan det være nødvendig å gjøre strukturelle endringer, som å forbedre ventilasjon eller reparere vannlekkasjer.

Ofte stilte spørsmål om skjeggkre

Hvordan kan jeg vite om jeg har skjeggkre i huset? Vanlige tegn på skjeggkre inkluderer å se insektene selv, spesielt om natten, eller finne små skjell og ekskrementer i områder hvor de trives.

Er skjeggkre farlige for mennesker eller kjæledyr? Nei, skjeggkre biter ikke og sprer ikke sykdommer, men de kan være en plage og forårsake skade på papirprodukter og tekstiler.

Kan skjeggkre leve uten vann? Skjeggkre trenger fuktighet for å overleve, så de vil ikke trives i tørre miljøer. Å redusere fuktighet i hjemmet kan derfor være en effektiv måte å bekjempe dem på.

Hvor raskt formerer skjeggkre seg? Skjeggkre har en langsom reproduksjonssyklus sammenlignet med andre insekter. Det kan ta flere måneder for en nymfe å utvikle seg til en voksen.

Hva skal jeg gjøre hvis jeg ikke blir kvitt skjeggkre? Hvis du har prøvd flere metoder uten suksess, kan det være på tide å kontakte et profesjonelt skadedyrkontrollfirma for en grundig inspeksjon og behandling.

Konklusjon

Å bli kvitt skjeggkre kan være utfordrende, men med de riktige tiltakene og metodene kan du effektivt kontrollere og eliminere dem fra hjemmet ditt. Ved å forstå hvorfor skjeggkre tiltrekkes av hjemmet ditt og hvordan du kan forebygge og bekjempe dem, kan du skape et sunnere og mer komfortabelt bomiljø. Hvis du trenger profesjonell hjelp, nøl ikke med å kontakte et skadedyrkontrollfirma som kan tilby ekspertise og effektive løsninger.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *